ICANN, son birkaç aydır birbiri ardı sıra yeni alan adlarını onaylamaya başladı. .eu, .mobi, .job ve .travel alan adlarından sonra geçtiğimiz günlerde .tel uzantısına sahip alan yeni bir alan adı da komiteden geçti.
Kişi ve kurumların telefon, faks, e-posta ve IM adları gibi, kendi iletişim bilgileri için kullanabilecekleri .tel uzantılı siteler üzerinden metin ve ses iletişiminin hemen başlatılabileceği söyleniyor. Örneğin, şirketler ve kurumlar, bu tür siteleri, daha çok müşterilerinin bulunduğu yerleri saptamak için kullanabilecek ve bu coğrafi bilgiyi aldıktan sonra müşteri iletişimini en yakın çağrı merkezine yönlendirebilecek. Böylelikle müşteri herhangi bir şekilde yer değiştirdiğinde bu siteler, kurumun onu izlemesi için bir imkan yaratmış olacak.
ICANN’in .tel alan adının yaygınlaşmasıyla birlikte bundan yararlanması olası bir başka kesim ise sarı sayfalar sisteminde olduğu gibi insanları bulmaya yarayan kişi arama portalleri olacak. Sanal alemde hiç yokluğu çekilmeyen sahtekarları, mafiozo çeteleri, geçmişte başınıza bela olmuş tipleri ve daha birçok kötü niyetli vatandaşı da unutmamak gerek. Dolayısıyla .com ve .org gibi uzantılara alışmış kaç kişi .tel uzantısına başvurup iletişim bilgisini internette yayınlamak ister, diye de sorabiliriz. Kuruluşlar dışında çok özel bir koruma sistemi olmaksızın bireylerin böyle bir şeye yeltenmesi her nedense bana biraz safdillik olurmuş gibi geliyor.
Kuşkusuz ürün ve hizmetlerini pazarlamak isteyen birçok kişi ve kurum, internetteki sebil iletişim bilgilerini kullanma konusunda son derece hevesli olacaktır. İnsanların da bu anlamda konuya ne kadar heves edeceklerini şimdiden tahmin etmek çok güç. ICANN’ın .tel alan adından temel hedefi, bu uzantıya sahip siteler üzerinden sesli veya metin bazlı iletişimi başlatabilmek.
Şimdilik sorulardan biri şu: bu alan adlarını kimler alabilecek? Herkese verilecekse, örneğin, www.nicholascage.tel adresini almaya kalksak ne olur? Öte yandan ya bir çete ünlü bir emlakçının adını kullanarak onun adıyla bir .tel sitesinden uydurma telefonlar yayınlarsa… Daha önce bu emlakçıyla tanışmamış bir kısım saf vatandaş, bu çeteye para kaptırırsa, bunun sorumlusu kim olacak?
Herhalde bu durumda ICANN elini taşın altına koymayacak.
Bir yandan her türlü dertten azade bir dünya anlayışı ile bakarsak herkesin bilgisinin şeffaf olduğu bir iletişim ortamı insana pek de soğuk bir düşünce gibi gelmiyor. Bir an için dünyadaki herkesin iletişim bilgisinin, .tel uzantılı siteler altında yayınlandığını düşünelim. Ne şamata!
Gerçekçi olalım: Bu düşün tırmanacağı yamacın yüksekliği bellidir. Günün birinde Bill Gates’in veya başbakanınızın ev telefonunu herhangi bir .tel uzantısında bulabileceğinizi varsayıyor musunuz? Bu türden iletişim siteleri olsa da arada telesekreterler, çağrı merkezleri, özel kalemler, tatlı dilli ve mesafeli asistanlar vb. size bulduğunuz bu iletişim numaralarının gerçekten de ‘numara’ olduğunu anımsatacaktır.
Bu biraz da şu meşhur sokak kameralarının her gün sıradan insanın yaşadığı yüzlerce acıyı, şiddeti ve yoksulluğu kaydetmesine rağmen bir gün bile çürümüşlüğün gerçek müsebbibi olan Don Corleone’leri gösterememesi gibi.
Ancak .tel’in gerçekten de yararlı olabileceği bir kullanım alanı var:
Kurum ve kuruluşların kendi iletişim bilgilerini yayınlayacakları adresler olarak işe yarayabilir. Örneğin, X firmasındaki bir kişiyi arıyorsanız, bu tür siteler üzerinden ilgili kişiye herhangi bir şekilde erişiminizi kolaylaştıracak sayısız araç hizmete girecektir. İlgili kişiye sesli mesaj bırakabilir, not yazabilir, ajandasını kontrol edebilir ve bunlar gibi şirketin meşrebine uygun cihazlarla teçhiz edilmiş site üzerinden çalışana çeşitli yaptırım ve tacizlerde bulunabilirsiniz. Zira her şey kayıt altına girmiş olacak. Zaten işin püf noktası da burada.
Öte yandan telefonda dakikalar boyu sevmediğiniz bir müziği dinlemekten veya anlamsız tuşlara tıklamaktan da kurtulmuş olacaksınız.
Bu da fena bir fikir değil galiba!
23 Nisan 2006
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder